Jesienią smakuje najlepiej! O właściwościach zdrowotnych czerwonej papryki słów kilka.. + OBIAD DO PRACY: Faszerowana papryka :)

Jest bardzo zdrowa i zwiększa odporność organizmu, dlatego warto się nią zajadać zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy jesteśmy bardziej podatni na infekcje. Papryka jest podstawą wielu treściwych i sycących dań. Innym, cennym argumentem jest jej cena o tej porze roku – warto tę zaletę  wykorzystać!

Czerwona słodka papryka to roślina zawierająca imponującą liczbę składników odżywczych mających prozdrowotne właściwości. 100 g papryki to zaledwie 30 kcal!

Zawiera pewną ilość alkaloidu kapsaicyny, która w badaniach laboratoryjnych na grupie ssaków wykazała właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe. Badania wykazały również zmniejszenie stężenia cholesterolu LDL i triacylogliceroli we krwi. Świeża; czerwona lub zielona papryka jest doskonałym dla organizmu źródłem wit. C. – 100 g czerwonej papryki dostarcza około 213% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Witamina C jest silnym przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w wodzie. W organizmie człowieka, jest wymagana do syntezy kolagenu ( głównego białka strukturalnego ciała). Regularne spożywanie produktów bogatych w wit. C chroni organizm przed czynnikami zakaźnymi, rozwija odporność, wychwytuje szkodliwe i prozapalne wolne rodniki z organizmu.

Bogata w wit. A papryka dostarcza około 101 % zalecanego dziennego spożycia tej witaminy (w 100 g). Zawiera także flawonoidy antyoksydacyjne: B-karoten, luteiny, zeaksantynę i kryptoksantyne, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników powstających w warunkach stresu i podczas chorób.

Literatura:

  1. http://www.usda.gov/wps/portal/usda/usdahome
  2. https://lokalnyrolnik.pl

Danie do pracy:

FASZEROWANA PAPRYKA:

  • 2 średnie, kształtne papryki,
  • 100 g chudego mielonego mięsa wołowego,
  • 0,5 małej cebuli,
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • ryż brązowy 40 g (1/4 szklanki)
  • kurkuma 0,5 płaskiej łyżeczki
  • 2 łyżki startego sera (mozzarella)
  • 0,5 małej cukini
  • Przyprawy: sól himalajska, zioła włoskie, pieprz, szczypta ostrej papryki, czosnek
  • Sos pomidorowy: koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki, 1 l wody, 1 łyżeczka oliwy, czosnek, 3 pomidory, łyżka greckiego jogurtu.

Przygotowanie:

Cebulę z czosnkiem oraz startą na tarce cukinię zeszklić na patelni na łyżeczce oleju kokosowego. Dodać mięso, dusić podlewając niewielką ilością wody, przyprawić ziołami włoskimi, odrobiną ostrej papryki, dodać sól i pieprz do smaku. Ryż ugotować z dodatkiem kurkumy, połączyć z mięsem. Do mieszanki mięsa, cukinii i ryżu dodać stary ser, wymieszać. Papryki przekroić na dwie równe części, wydrążyć środek, nadziać papryki mieszaniną mięsa, ryżu i sera. Przełożyć papryki do niewielkiej brytfanki, zalać sosem pomidorowym do ½ wysokości papryk i dusić w piekarniku przez 1 godzinę w 190 stopniach.

Sos pomidorowy: na łyżeczce oliwy podsmażamy czosnek i koncentrat pomidorowy, dodajemy przetarte pomidory bez skórki i uzupełniamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, zagęszczamy łyżką greckiego jogurtu.

WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 szt. (0,5 papryki)

130 kcal

50 % węglowodanów, 16 g

26 % białko, 8,5 g

24 % tłuszczu 3,5 g

Mnie wyszła tak:

papryka

Smacznego! 🙂

Tagi: