Przepis – jajko na chmurce

Dziś proponuję Ci przepis na bardzo proste i jednocześnie bardzo efektowne danie śniadaniowe, którego nie powstydzi się żaden miłośnik instagrama – jajko w chmurce zwane również jajkiem chmurką. 

Składniki

  • jajko, 
  • twardy ser np. cheddar lub parmezan,
  • odrobina tłuszczu: oliwy, oleju (opcjonalnie), 
  • przyprawy.

Potrzebne będzie: 

  • piekarnik,
  • mikser,
  • miska,
  • szklanka,
  • papier do pieczenia lub mini naczynie żaroodporne. 

Czas przygotowania: 15 min. 

Przepis:

Rozbijamy jajko (lub jajka) żółtko wbijając do osobnej szklanki tak by nie uległo rozlaniu się. Będzie nam ono potrzebne już niebawem. 

Białko ubijamy w miseczce i dodajemy 1 łyżkę startego sera na każde użyte jajko. Doprawiamy odrobiną soli oraz wybraną mieszanką przypraw (polecam kurkumę, oregano, czosnek niedźwiedzi i pieprz ziołowy). Tłuszczem nacieramy naczynie żaroodporne lub papier do pieczenia i wykładamy na nie ubitą masę, formując z niego gniazdko z dziurką w środku. Tak uformowane białko wkładamy na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 200-210 st., następnie wyjmujemy, delikatnie przenosząc żółtko w wyżłobioną wcześniej dziurkę, po czym całość wkładamy ponownie do pieca na 2-3 minuty. 

Całość możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do warzyw i pieczywa. 

Jedno takie jajko będzie miało mniej więcej 120-150 kcal i będzie bogatym źródłem białka oraz tłuszczu. Przede wszystkim jednak takie śniadanie zrobi niesamowite wrażenie na wszystkich domownikach i gościach, którym je podasz!

Jajko na chmurce

Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga. Z góry dzięki! 

Tagi: