Słodki owsiano-jaglany fit placek z jeżynami

Jeśli kiedyś byliście na diecie redukcyjnej lub po prostu chcecie zdrowo jeść, to na pewno wiecie, co gubi nas najczęściej. Oczywiście chodzi o słodycze! Do tej pory również często przegrywałem tę nierówną walkę, ale wpadł mi w ręce pewien przepis, który nieco zmodyfikowałem, przyrządziłem i wiem, że mam już broń! Ta broń to placek owsiano-jaglany z jeżynami na bazie bananów.

Oto lista potrzebnych składników:

– banan (1 duży lub dwa małe, u mnie ok 130 g),
– mrożone jeżyny – 150 g,
– mleko 1,5% – szklanka,
– szklanka płatków owsianych (80 g),
– szklanka płatków jaglanych (60 g),
– 5 suszonych daktyli (25 g),
– 3 suszone morele (ok 20 g),
– 3 kostki gorzkiej czekolady (ok 20 g),

Sposób przygotowania:

Wyjmujemy jeżyny z zamrażalnika i przekładamy do miseczki chwilę przed wszystkimi czynnościami.
Do pojemnika odsypujemy po 3/4 szklanki płatków jaglanych i owsianych. Resztę zostawiamy w szklankach. Przesypane płatki blendujemy na pyłek. Następnie dorzucamy obranego banana (banany), daktyle, morele i gorzką czekoladę oraz dolewamy mleko i kontynuujemy blendowanie do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Odpalamy piekarnik i rozgrzewamy go do około 200 stopni. Następnie bierzemy foremkę, naczynie żaroodporne lub brytfankę i rozrzucamy po niej lekko roztopione jeżyny, po czym lekko rozgniatamy je widelcem tak, aby kuleczki nieco się rozeszły. Wylewamy przygotowaną masę i dosypujemy pozostałe nieblendowane płatki. Mieszamy i wkładamy do piekarnika na 45 min. Jesli lubicie bardziej spieczone, możecie potrzymać nieco dłużej.

Placek smakuje wybornie, a jeden podzielimy na około 8 porcji. Każda porcja to tylko 140 kcal. Posiłek co prawda jest bogaty w węglowodany, ale nie zawiera grama cukru, przez co nasza glikemia powinna pozostać w ryzach.

Smacznego!

Mnie wyszło w ten sposób:

Fit placek

Fit placek

Tagi: