Jarmuż – roślina, która Cię zadziwi!

Jarmuż jest rośliną znaną od wieków. Już w starożytności uprawianą ją w celach ozdobnych oraz spożywczych. Obecnie, dzięki swoim niesamowitym wręcz właściwościom, wraca do łask i coraz częściej możemy spotkać ją w sklepach spożywczych czy na jarmarkach.

Czy warto włączyć jarmuż do swojego jadłospisu? Zdecydujcie sami.

W liściach jarmużu znajdziemy cenne witaminy:

  • Witaminę C – dzięki niej wzmocnimy naszą odporność, opóźnimy starzenie się skóry, wzmocnimy zęby i dziąsła, poprawimy gojenie się ran; prozdrowotnych właściwości tej witaminy jest całe mnóstwo,
  • Witaminę K – która wpływa na prawidłowe krzepnięcie naszej krwi, a także wspomoże prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego,
  • Witaminę A – w postaci beta karotenu (prowitamina A), która wspomoże naszą skórę, oczy, włosy i paznokcie, a także wesprze układ odpornościowy.

Spożywając jarmuż, dostarczymy organizmowi wapnia, którego jest tu więcej niż w mleku. A jak wiemy – wapń niezbędny jest w utrzymaniu dobrej kondycji naszych kości oraz zębów, a także chroni organizm przed wystąpieniem osteoporozy. Znajdziemy tu również spore ilości żelaza, które odpowiada m.in. za wytwarzanie hemoglobiny i transport tlenu w organizmie. W jarmużu obecny jest również potas konieczny przy prawidłowej pracy nerek, drożności naczyń krwionośnych, transportu składników odżywczych do wnętrza komórek i będący jednym z podstawowych elektrolitów (regulujących np. pracę serca). Jarmuż to także źródło magnezu, fosforu, sodu oraz cynku.

Co jeszcze kryje się w liściach tej bardzo zdrowej rośliny? Oprócz znanych właściwości antyoksydacyjnych – witaminy C i A – jarmuż zawiera również luteinę i zeaksantynę (chronią wzrok) oraz sulforafan, który wspomaga usuwanie z organizmu toksyn i substancji kancerogennych (rakotwórczych). W związku z obecnością wielu przeciwutleniaczy jarmuż będzie więc cennym pokarmem, chroniącym nas przed występowaniem nowotworów!

Czy to wszystko? Otóż nie!

Jarmuż, przy swojej niskiej kaloryczności (ok. 44 kcal w 100 g), cechuje się wysoką zawartością białka (ok. 4 g w 100 g), co może być ważną informacją dla wegan i wegetarian. Zawiera także dość sporo błonnika (ok 5,5 g w 100g).

Aby nie utracić cennych składników, jarmuż najlepiej spożywać na surowo jako dodatek do sałatek i koktajli. Jeżeli dodajemy go do dań na ciepło, lepiej zrobić to na sam koniec gotowania i np. przyrządzić na parze (dosłownie kilka minut) lub zblanszować. Alternatywą dostarczającą nam nieco mniej cennych składników (ze względu na wyższa temp. przyrządzania dania), ale nie mniej smaczną będą chipsy z jarmużu.

 

Łukasz Pierzgalski


Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga.
Z góry dzięki! 

Łukasz

Tagi: