Dziś proponuję Ci przepis na bardzo proste i jednocześnie bardzo efektowne danie śniadaniowe, którego nie powstydzi się żaden miłośnik instagrama – jajko w chmurce zwane również jajkiem chmurką.
Składniki:
- jajko,
- twardy ser np. cheddar lub parmezan,
- odrobina tłuszczu: oliwy, oleju (opcjonalnie),
- przyprawy.
Potrzebne będzie:
- piekarnik,
- mikser,
- miska,
- szklanka,
- papier do pieczenia lub mini naczynie żaroodporne.
Czas przygotowania: 15 min.
Przepis:
Rozbijamy jajko (lub jajka) żółtko wbijając do osobnej szklanki tak by nie uległo rozlaniu się. Będzie nam ono potrzebne już niebawem.
Białko ubijamy w miseczce i dodajemy 1 łyżkę startego sera na każde użyte jajko. Doprawiamy odrobiną soli oraz wybraną mieszanką przypraw (polecam kurkumę, oregano, czosnek niedźwiedzi i pieprz ziołowy). Tłuszczem nacieramy naczynie żaroodporne lub papier do pieczenia i wykładamy na nie ubitą masę, formując z niego gniazdko z dziurką w środku. Tak uformowane białko wkładamy na 4 minuty do piekarnika nagrzanego do 200-210 st., następnie wyjmujemy, delikatnie przenosząc żółtko w wyżłobioną wcześniej dziurkę, po czym całość wkładamy ponownie do pieca na 2-3 minuty.
Całość możemy podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do warzyw i pieczywa.
Jedno takie jajko będzie miało mniej więcej 120-150 kcal i będzie bogatym źródłem białka oraz tłuszczu. Przede wszystkim jednak takie śniadanie zrobi niesamowite wrażenie na wszystkich domownikach i gościach, którym je podasz!
Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga. Z góry dzięki!