Składniki na dwie porcje :
- 1 twarda gruszka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2 kostki czekolady
- łyżka mleka
- szczypta cynamonu
Wykonanie:
Gruszkę przekrawamy na pół, za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do środka każdej z połówek kładziemy miód i masło orzechowe (po pół łyżki), posypujemy odrobiną cynamonu. Naczynie żaroodporne (bez pokrywy) wkładamy na 15 min. do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 15 minut – do zbrązowienia skórki. W międzyczasie czekoladę z mlekiem rozpuszczamy – np. w mikrofali. Upieczone gruszki polewamy rozpuszczoną czekoladę. 1 porcja (połówka) ma tylko 140 kcal ! Smacznego 🙂