Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy. Dr John McDougall – recenzja
Obecnie na całym świecie doświadczamy rosnącej fali chorób cywilizacyjnych (otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzyca, choroby reumatoidalne, osteoporoza), których główną przyczyną są często nieprawidłowa dieta i styl życia. A skoro powyższe choroby cywilizacyjne są następstwem nieprawidłowej diety, braku kontroli nad stresem oraz braku aktywności fizycznej, to właśnie od zmian w tych sferach należy zacząć.
Książka „Zdrowie bez recepty, czyli skrobia, która leczy” autorstwa dr Johna A. Mc Dougalla traktuje o wpływie diety na nasze zdrowie i wygląd zewnętrzny. Dieta opracowana przez dr. Dougalla, oparta jest na skrobi, warzywach i owocach i – w mojej opinii – może być nieskomplikowana, smaczna oraz przyjemna w realizacji. Autor przekonuje czytelników, że właśnie taki rodzaj diety jest silnym lekarstwem w przypadku wielu chorób. Według dr. Dougalla sami dokonujemy wyboru: życie w zdrowiu albo zmaganie się z chorobami, dobre samopoczucie na lata lub dyskomfort, ból i dolegliwości.
Książka zawiera niezbędne know-how, czyli uczy jak realizować proponowany sposób odżywiania w codziennym życiu, tj. jakie zakupy robić; gdzie przechowywać zakupione produkty; jakie zioła i przyprawy stosować, aby nasze posiłki były smaczne. Dowiadujemy się również, co robić, gdy dopadnie nas nagły głód lub nie mamy ochoty gotować.
Rozdziały, które mnie wydały się najciekawsze to: „Ludzie, którzy jedzą skrobię, są zdrowi i piękni”, „Otyli weganie”, a także opisane osobiste historie osób, którym dieta autora pomogła.
Publikacja zawiera dodatkowo 100 różnych przepisów. Te wypróbowane przeze mnie („Francuskie tosty”, „Bardzo prosta owsianka”, „Sałatka ziemniaczana”, „Zupa krem z brokułów”, „Papryka nadziewana”) były moim zdaniem smaczne i proste w przygotowaniu. Należy jednak zauważyć, iż w recepturach proponowanych przez autora pojawiają się produkty niedostępne w Polsce. Jednakże myślę, że fakt ten nie powinien zniechęcać, a wręcz zmotywować do poszukiwania ich odpowiedników, np. w sklepach ze zdrową żywnością. W książce znajdziemy również siedmiodniowy program żywieniowy, ułatwiający rozpoczęcie proponowanej przez autora diety.
Autor recenzji: Karolina Zielińska