Smaczny i zdrowy bezcukrowy krem migdałowo-czekoladowy

Dzisiaj przedstawię Wam krótki i prosty przepis na pyszny i zdrowy krem czekoladowy bez dodatku cukru.

Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • połowa awokado,
  • garść suszonych śliwek,
  • garść suszonych daktyli,
  • garść migdałów 30 g,
  • czubata łyżka kakao,
  • szczypta soli.

Do tego przyda się miska i blender.

Przygotowanie:

Daktyle i suszone śliwki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie odsączamy, dorzucamy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.

Czas przygotowania: 15 min.

Daktyle i śliwki powinny dać odpowiednią słodycz, ale dla cukrolubnych można dorzucić jeszcze łyżeczkę miodu.

Całość powinna wystarczyć na posmarowanie kanapek dla czterech osób. Taki krem czekoladowo-migdałowy wspaniale smakuje z serem białym.

Łączna masa będzie miała około 650-700 kcal, co dzieląc na 4 porcje da nam jakieś 175 kcal. Dodając do tego pieczywo, twaróg i opcjonalny miód, nie będzie to posiłek niskokaloryczny, ale na pewno smaczny i zdrowszy niż słodkie smarowidła sprzedawane w sklepach. Mnie wyszło tak:


Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga.
Z góry dzięki! 

Łukasz