Smaczny i zdrowy bezcukrowy krem migdałowo-czekoladowy
Dzisiaj przedstawię Wam krótki i prosty przepis na pyszny i zdrowy krem czekoladowy bez dodatku cukru.
Do przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
- połowa awokado,
- garść suszonych śliwek,
- garść suszonych daktyli,
- garść migdałów 30 g,
- czubata łyżka kakao,
- szczypta soli.
Do tego przyda się miska i blender.
Przygotowanie:
Daktyle i suszone śliwki zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na kilkanaście minut. Następnie odsączamy, dorzucamy pozostałe składniki i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy.
Czas przygotowania: 15 min.
Daktyle i śliwki powinny dać odpowiednią słodycz, ale dla cukrolubnych można dorzucić jeszcze łyżeczkę miodu.
Całość powinna wystarczyć na posmarowanie kanapek dla czterech osób. Taki krem czekoladowo-migdałowy wspaniale smakuje z serem białym.
Łączna masa będzie miała około 650-700 kcal, co dzieląc na 4 porcje da nam jakieś 175 kcal. Dodając do tego pieczywo, twaróg i opcjonalny miód, nie będzie to posiłek niskokaloryczny, ale na pewno smaczny i zdrowszy niż słodkie smarowidła sprzedawane w sklepach. Mnie wyszło tak:
Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga.
Z góry dzięki!
Łukasz