Awokado

Jeżeli w Twojej diecie nie zagościło jeszcze awokado, zobacz jakie korzyści przyniesie regularne spożycie tego niesamowitego owocu.

Mamy i dzieci

Awokado jest dobrym źródłem kwasu foliowego, jedna porcja to 10% dziennego zapotrzebowania. Kwas foliowy wpływa na wzrost zdrowych komórek, a jego wystarczająca w diecie ilość, przed i w czasie ciąży, może pomóc zapobiec pewnym wadom wrodzonym.

Osoby aktywne fizycznie i odchudzające się

Awokado zawiera 250 mg potasu w porcji. Potas pomaga organizmowi budować masę mięśniową oraz czerpać i przyśpieszać rozkład energii z węglowodanów. Awokado jest dobrym źródłem błonnika, dzięki któremu czujemy się bardziej syci. Wartość kaloryczna tego owocu to 80 kalorii na porcję – 50 g.

Osoby stosujące specjalistyczne diety

Awokado jest bezglutenowe i przyjazne weganom. Naturalnie dobre, zdrowe tłuszcze i kremowa tekstura sprawia, że owoc ten może być użyty jako substytut mleka dla osób wrażliwych na laktozę. Awokado jest wolne od cukru i ma niski indeks glikemiczny.

Osoby chcące się zdrowo odżywiać

Jedna 50 g porcja awokado zawiera 136 mikrogramów luteiny i zeaksantyny. Luteina i zeaksantyna to pigmenty roślinne znalezione w plamce oczodołu – niektóre badania sugerują, że mogą pomóc utrzymać zdrowy wzrok w miarę upływu czasu. Awokado zawiera prawie 20 witamin, minerałów i składników odżywczych i jest dobrym źródłem włókna pokarmowego.

 

Autor: Karolina Zielińska

Na górę

Tagi: