Pomidory 10 faktów
10 faktów na temat pomidorów
1. Pomidory są wg klasyfikacji owocami, a nie warzywami. Należą do rodziny owoców jagodowych tak jak pomarańcze, cytryny, porzeczki i dynie. Jednak jako produkt spożywczy traktujemy go jako warzywo.
2. Pomidory zawierają największe stężenie likopenu spośród wszystkich warzyw i owoców. Najważniejszym faktem jest to, iż sos pomidorowy, ketchup oraz koncentrat pomidorowy zawierają znacznie więcej likopenu niż surowy pomidor.
3. Likopen zawarty w pomidorach i jego przetworach jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega rozmaitym chorobom, w tym chorobom serca i nowotworom.
4. Dodatek oliwy lub oleju zwiększa przyswajanie witamin A oraz karotenoidów, w tym zawartego w pomidorach likopenu.
5. Likopen zawarty w pomidorach może zapobiegać rozwojowi raka piersi oraz szyjki macicy. Likopen hamuje wzrost komórek nowotworowych raka płuc.
6. Regularne spożywanie pomidorów i ich przetworów przez mężczyzn możne zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 40 procent.
7. Likopen wykazuje korzystne działanie na nasz wzrok, ze względu na zawartość witaminy A, która jest niezbędna w jego prawidłowym funkcjonowaniu.
8. Pomidory są doskonałym źródłem wapnia, potasu oraz witaminy C. Wszystkie te ważne składniki odżywcze są niezbędne dla optymalnego zdrowia i samopoczucia.
9. Pomidory mają zbawienny wpływ na skórę, witamina A zapewnia prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
10. Surowe pomidory i ich przetwory mogą chronić skórę przed szkodliwymi skutkami działania promieni słonecznych. Badania wskazują, że likopen zawarty w pomidorach pomaga naturalizować wolne rodniki powstające na skutek promieniowania UV.