Fit Owsianka z bananem i…

 

Wyrazista w smaku fit owsianka z bananem i owocem do wyboru!

 

Przed Wami smaczne, pożywne i proste do wykonania śniadanie, które może być jeszcze prostsze w przygotowaniu jeśli część pracy wykonamy wieczorem! Poniższe śniadanie bazuje, na znanych ze swych prozdrowotnych właściwości płatkach owsianych, którym zdecydowanie chciałabym poświecić więcej uwagi w kolejnych artykułach.

Do wykonania przepisu potrzebujemy:

– 4-5 łyżek płatków owsianych (do wyboru: zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
– 1,5 szklanki mleka (może być mleko krowie lub mleko roślinne, np. mleko owsiane)
– 1 mały banan
– 1 małe jabłko lub 3/4 szklanki borówek amerykańskich
– 0,5 łyżeczki cynamonu
– szczypta soli

Komentarz

Owsiankę możesz przygotować dzień wcześniej, wstawić do lodówki w szczelnie zamkniętym pojemniku, a rano tylko podgrzać. Podczas przechowywania owsianki w lodówce, wydzielą się w Beta-glukany – rozpuszczalna forma błonnika pokarmowego, który ma szereg fenomenalnych właściwości, odgrywających kluczową rolę dla zdrowia naszych organizmów. Pamiętaj, aby do owsianki użyć szczypty soli, nie będzie dzięki temu mdła. Osobiście cynamon dodaję do każdej wersji owsianki – to sprawdzony środek na odchudzanie, cellulit, trądzik, pomaga w okresie przeziębienia, słabszej odporności i przy dolegliwościach żołądkowych, czemu więc nie korzystać z jego dobrodziejstw? Poniżej przepis na wykonanie owsianki.

Sposób przygotowania:

Mleko wlać go garnuszka.
Do mleka dodać płatki owsiane, szczyptę soli, cynamon i pokrojonego w plasterki banana
Jabłko pokroić na mniejsze kawałki i zetrzeć (razem ze skórką!) na tarce o grubych oczkach, zamiast jabłka można użyć innego owocu, np. porcję (3/4 szklanki) borówek amerykańskich.
Wszystko razem gotować przez kilka minut ciągle mieszając, ponieważ mleko łatwo się przypala.
Gotujemy do momentu aż płatki napęcznieją a owsianka będzie gęsta smacznego!

Wartość odżywcza:
Energia 409 kcal
Białko 17,1 g
Tłuszcz 13,3 g
Węglowodany 61,3 g
Błonnik 9,0 g

Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chciałbyś czytać więcej podobnych, zapisz się na mój newsletter. Bardzo pomoże mi to w rozwijaniu bloga.
Z góry dzięki! 

 

Tagi: